دولچه دوزی
دولچه : Doolche / دولچه دوزی از صنایع کهن در استان فارس و جزء آثار ملی ثبت شده است. دولچه یا دَلوچه ظرفی مخروطی شکل که از پوست حیوانات ساخته شده و به وسیله سه پایه بر روی زمین مستقر میشود.
دولچه ظرف مخصوص نگهداری آب آشامیدنی مردم، تاقبل از پیدایش یخچال و کلمن و آبسردکن خانگی بود.دولچه از مشک آب ساخته می شود که این مشک می بایست حدود تقریباً یک سال از کارکردنش گذشته باشد، مثلأ کهنه باشد. مشک کهنه توسط دولچه دوز تغییر شکل داده می شود که ابعاد آن توسط دولچه دوز با مهارت خاص، به شکل مخروط ساخته می شود.
دهانه دولچه سرتنگ و باقطر تقریبی ۵ الی ۶ سانتی متر وکف آن حدود تقریبی ۲۵ تا ۴۵ سانتی متر وارتفاع ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر(بستگی به سفارش مشتری) ساخته می شد که این ابعاد بر روی سه پایه چوب خراطی شده که با نقش و نگار مختلف و با سلیقه استاد خراط ساخته شده بود، بسته می شد وبا گره های استادی و زیبا با چرم اضافه محکم مهار میشد.
دولچه باآب شرب که توسط معمولاً سقا و یا خانمهای خانه پر می شد در سایه قرار می گرفت تا خنک شود وآب داخل دولچه در فصل گرما بسیار خنک و گوارا بود.از مراکز تولید دولچه، کازرون و شهر زرقان در فارس است.
منبع :رسانه مجازی نگاه
دیدگاهتان را بنویسید