گردشگری ایران

آش شولی معروف ترین آش سنتی یزدی ها

آش شولی

 

آش شولی با ترکیبی از سبزیجات و حبوبات به عنوان یکی از خوراکی های معروف شهر یزد از دیر باز در سفره یزدی ها به ویژه در وقت عصرانه و در تمام فصول سال متداول است.

آش شولی یزدی با ترکیبات مختلف ولی با یک طعم خاص شهرت زیادی در یزد دارد. در زیر دو نوع آش شولی با عناوین شولی شلغم و شولی چغندر آموزش داده می شود که بنا به فصل پاییز و یا تابستان از چغندر و یا شلغم استفاده می شود.

شولی چغندر

سبزی(نصف آن اسفناج و نصف دیگر شوید، و بقیه ترکیبی از تره، جعفری و چند شاخه شنبلیله) یک و نیم کیلو

برگ چغندر در فصل آن را می توان به جای اسفناج استفاده کرد.

به جای شوید هم می توان از شوید خشک استفاده کرد.

چغندر دو عدد بزرگ

آرد یک و نیم لیوان

عدس یک لیوان

لپه یک لیوان دلخواه

مواد لازم جهت پیاز داغ: ( پیاز متوسط سه عدد/ نعناع خشک دو قاشق / سیر به دلخواه/ زردچوبه ۲ قاشق/ فلفل دلخواه/زیره دلخواه/ روغن به میزان لازم فقط برای سرخ کردن)

سرکه سفید به عنوان طعم دهنده اصلی شولی یزدی محسوب می شود .

دوقاشق شکر به عنوان طعم اصلی که با سرکه استفاده می شود ولی شکر را می توان به دلخواه استفاده نکرد.

نمک به دلخواه

دستور پخت:

ابتدا چغندر را پس از پوست گرفتن به صورت خلالی و یا نگینی خورد می کنیم و با آب سرد می پزیم.

نکته: چغندر باید ابتدا در آب سرد قرار گیرد و سپس روی شعله قرار گیرد تا پخته شود.

بعد از نیم پز شدن چغندر، عدس و سبزی را که به صورت درشت خورد کرده ایم به چغندر اضافه می کنیم و منتظر می مانیم تا کاملا پخته شود.

در این فاصله پیاز را سرخ می کنیم و سپس زردچوبه و نعناع را به آن اضافه می کنیم و تفت می دهیم و شعله را خاموش می کنیم.

نصف پیاز داغ را به آش اضافه می کنیم تا طعم پیاز به کل آش برسد.

مقدار آرد مورد نیاز را در ظرف می ریزیم و نصف پارچ آب به آن اضافه می کنیم و با چنگال به سرعت هم می زینیم. برای اینکه آرد گلوله نشود آن را از یک الک(غربال) و یا آبکش عبور می دهیم و آرد باقی مانده ته ظرف را نیز مجددا با آب مخلوط می کنیم و مجدد از آبکش عبور می دهیم . به مواد در حال جوش و کاملا پخته شده اضافه می کنیم.

پس از اینکه آب شولی مجدد جوش آمد شعله را ملایم می کنیم و هر پنج دقیقه یکبار آن را هم می زنیم تا ته نگیرد.

در همین حال مرحله آخر یعنی سرکه و شکر را به میزان دلخواه اضافه می کنیم.

نیم ساعت که گذشت مقداری از آش را می چشیم . اگر بوی خامی آرد نداد شعله را خاموش می کنیم و آش آماده است.

نکته: آش شولی یزدی نباید سفت باشد بلکه با اضافه کردن آرد به آن باید هم روان باشد و بستگی به سلیقه افراد می توان کمی آب آن را اضافه کرد.

شولی شلغم :

شولی شلغم تنها فرقی که با شولی چغندر دارد این است که به جای چغندر از ریشه شلغم و به جای برگ چغندر از برگ سبز چغندر در صورت وجود آن در بازار استفاده کرد . در غیر این صورت می توان از همان برگ چغندر و یا اسفناج هم استفاده کرد و تنها شلغم را به جای چغندر اضافه کرد.


منتشر شده

در

, ,

توسط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *