گردشگری ایران

خانه لطفی،دامغان

خانه لطفی،دامغان

لطفی 9

خانه لطفی از بناهای دوره قاجاریه می‌باشد که شامل قسمتهای مختلفی است که عبارتند از: حیاط بیرونی – اندرونی – حیاط پشت حیاط اندرونی – خانه مستخدمین و اصطبل که هرکدام شامل بخشهایی میباشد. ورودی اصلی بنا از طرف بالا محله است که دارای تزئینات آجری بوده و در طرفین آن طاقنماهایی ایجاد شده است.

در دو طرف درب ورودی دو طاقنما که بالای آنها دو طاقچه مربع شکل است، ایجاد شده و در طاقنمای وسطی که عریض‌تر است در ورودی قرار گرفته است0 در پشت در ورودی، هشتی واقع شده که دارای طاقنماهایی با طاق گهواره ای است که در یکی از این طاقنماها راهرویی به طرف حیاط وجود دارد و به وسیله دو پله وارد حیاط می شود.

لطفی  1

در سمت چپ راهروی ورودی اطاقی قرار دارد که دارای پنجره ای رو به حیاط است. در قسمت ورودی راهرو از سمت حیاط در جنب آن طاقنمائی قرار دارد و بعد از آن اطاق دیگری ایجاد شده است. از همان اطاق که در قسمت راهرو است دری به خانه صدیق باز می شده که فعلا” مسدود است0 در سمت روبروی ورودی، ساختمان دو طبقه ای ساخته شده که طبقه اول آن زیرزمین و طبقه دوم آن که توسط 5 پله به آن راه می یابد، شامل ایوان با چهار ستون گچی و سرستونهای گچبری شده زیبایی است. در انتهای ایوان سه اطاق قرار دارد که اطاق وسطی وسیعتر و به نام پنج دری خوانده می شود.

لطفی 4

از طریق زیرزمین حیاط اندرونی به حیاطهای دیگر راه پیدا می کند به این صورت که ابتدا به محل مستخدمین سپس از طریق هشتی بخش اندرونی به حیاط اندرونی راه می یابد. حیاط اندرونی که خود شامل در ورودی جداگانه ، هشتی و راهروی ورودی که به وسیله دو پله به حیاط راه می یابد، می باشد. این بخش نیز در قسمت اصلی که به وسیله سه پله به آن راه پیدا می کند شامل ایوان با دو ستون گچی و سرستونهای گچبری شده است. در قسمت شمالی ایوان، سه اطاق قرار دارد که یکی از اطاقها به صورت آشپزخانه استفاده می شود.خانه های حیاط اندرونی نیز به صورت دو طبقه ساخته شده است.در ضلع غربی ایوان نیز اطاقهائی قرار دارد که به وسیله سه پله از حیاط به این اطاقها راه پیدا می کند.در پشت دیوار قسمت ورودی، حیاط اندرونی دیگری قرار دارد که شامل حیاط ،آب انبار و یک اطاق است که به وسیله سه پله از حیاط به آن راه پیدا می کند.

لطفی 5

در کنار این حیاط اندرونی محلی جهت اسکان مستخدمین وجود دارد که خود شامل اطاق و حیاط است و همانطور که قبلا” گفته شد از محل مستخدمین به حیاط بیرونی به وسیله راهروی زیرزمینی راه پیدا می کند و برای ارتباط با حیاط اندرونی و حیاط اندرونی دیگر به وسیله دربی که در هشتی حیاط اندرونی قرار دارد انجام می گیرد. در کنار حیاط اندرونی اصلی اصطبلی قرار دارد که دارای سقفهای گنبدی به صورت 6 گنبد کوچک است.


منتشر شده

در

,

توسط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *