گردشگری ایران

خرمهره سازی

خرمهره سازی1

 

 

 

 

 

 

یکی از بازماندگان حقیقی صنعت سفالسازی ۶۰۰۰ ساله ، پیشهٔ مهره سازی است که چیزی جز مهره های فیروزه ای رنگ تولید نمی کند . یکی از استادان این فن در قم دوازده کارگر دارد و مصرف سالانه قلیای او بیش از پنجاه تن است . خمیر سنگی گل آن مانند چیزی است که سنگینه سازها درست می کنند . بچه های کوچک روی زمین چمباتمه زده و یا چونه خاک سنگ ، در کف دست خود مهره هایی به قطر دو سانتیمتر درست کرده و در سینیهایی که در کنار آنهاست می گذارند ، و یک کارگر جوان با چرخ مته ، توی آنها را سوراخ می کند .

وقتی که خشک شدند آنها را در لعاب قلیایی که رنگیزهٔ آن اکسید مس است فرو می برند . بنا به گفته یکی از استادان هر بار بیست و چهار عدد مهره تازه ساخته شده و آنها را سوراخ کرده در بشقاب تختی که ته آن آمیخته ای از جوهر شیشه و اکسید پاشیده اند می گذارند . مهره ها را تکان می دهند و در کاسه می گردانند و این گرد لعاب روی آنها را به خوبی می پوشاند . پس از پختن ، همه این مهره ها به رنگ فیروزه ای درمی آیند . استادکاران قم نمی خواستند جزییات بیشتری در این مورد بدهند و بگویند مثلاً چگونه مهره را با گرد خشک لعاب می پزند . شاید از رقابت می ترسیدند زیرا ساختن این مهره ها انحصار قم است و از آنجا به همه ایران فرستاده می شود و به همین مناسبت هم اطلاعات من درباره طرز پختن آن ناقص است .

خرمهره سازی

دیدگاه‌ها

4 پاسخ به “خرمهره سازی”

  1. سنا نیم‌رخ
    سنا

    هنر خرمهره سازی ایران وام دار سید ابوالقاسم سعادتمند هست. ایشان با تلاششان این هنر را به تعدادی از شاگردانشان در طول سال ها آموزش دادند. این در حالی بود که خرمهره پس از مرگ سید محمد سعادتمند در حال انقراض بود.

    1. زهرا مرادی نیم‌رخ
      زهرا مرادی

      باسلام.بسیار سپاسگزارم از حضور گرم شما….
      ممنونم از حسن توجه شما و همچنین بابت این اطلاعات شما در خصوص هنر خرمهره سازی…
      موفق باشید…

  2. طراحی سایت در کرج نیم‌رخ
    طراحی سایت در کرج

    خیلی ممنونم از شما که اطلاعات و صنایع دستی مهم ایران در سایت خودتون قرار میدید.
    باارزوی موفقیت برای شما و سایت شما

    1. زهرا مرادی نیم‌رخ
      زهرا مرادی

      باسلام و عرض ادب…
      بسیار سپاسگزارم از حضور گرم شما…
      بسیار ممنونم از حسن توجه شما نسبت به مطالب سایت ما…
      موفق و سلامت باشید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *