گردشگری ایران

وزنی بافی

وزنی بافی

وزنی بافی 43

یكی از صنایع دستی تزیینی- کاربردی ایران ” ورنی بافی” نام دارد. ورنی دست بافته ای است كه از لحاظ تكنیك بافت، بین گلیم و قالی قرار دارد. بدین صورت كه مانند گلیم یا قالی بر روی دار عمودی یا افقی بافته می شود، دارای پود نازك و ضخیم است، مواد اولیه آن نخ پنبه ای برای تار و پشم های الوان یا ابریشم برای پود می باشد .

وزنی بافی 344

تفاوت آن با گلیم و قالی در آن است كه نخ های پود به دور تار پیچیده، ولی رها نمی شوند بلكه ادامه كار را همان پود انجام داده تا جایی كه طرحی تمام شود، اضافی نخ به پشت كار برده و رها می شود.

وزنی بافی 87

ورنی نوعی گلیم یک رو یا گلیم فرش نما بدون پرز است که به سبک پود پیچی یعنی گذراندن پود اصلی از تارو پیچش نخ خامه به دور نخ های تار شکل گرفته و نقش می پذیرد. ورنی نه فرش است و نه گلیم بلکه نوعی زیر انداز یک رو است که هم سادگی و سبکی گلیم را دارد و هم ظرافت و زیبایی قالی را.

وزنی بافی 7

ورنی به دلیل عدم استفاده از گره در بافت آن جزو انواع گلیم و به اعتبار طرح و نقشه و شکل ظاهری آن مشابه قالی به نظر می آید. این بافته در استان آذربایجان و اردبیل از رواج خوبی برخوردار می باشد(افسانه ای قدیمی است كه می گویند كشتی نوح در نزدیكی این منطقه فرود آمده و استفاده از موتیف های حیوانات بر روی ورنی بافی به این دلیل بوده است).

وزنی بافی 4

به این نوع گلیم های در استان کرمان (شیریکی پیچ) در مناطق استقرار ایل قشقایی در استان فارس و قسمتی از استان خوزستان (رندی) و در چهار محال بختیاری (سرانداز) می گویند با توجه به اینکه ایلات افشار، بچاقچی و قشقایی جزء عشایر ترک زبان هستند که در طی دوران حکومت صفویه عمدتاً از آذربایجان به مناطق یاد شده مهاجرت کرده اند از این نظر گفته می شود که خاستگاه اصلی این صنعت منطقه عشایر نشین آذربایجان بوده که از آنجا به برخی دیگر از مناطق ایران زمین گسترش یافته است گلیم یک رو یا ورنی در مناطقی از جمهوری آذربایجان و شمال و شرق ترکیه ورنی را به اسم سوماک یا به لهجه آذری سومه می گویند.

وزنی باف 3

روش نگهداری آن حفاظت از بید،رطوبت مداوم، حرارت و آتش، اشعه مستقیم و مداوم خورشید، سفید کننده های شیمیایی و اشیای نوک تیز و برنده می باشد و با آب ولرم، صابون و شوینده های معمولی و غیر اسیدی قابل شستشوی می باشد.

وزنی بافی 2 وزنی بافی

منبع رسانه مجازی نگاه


منتشر شده

در

توسط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *