وقتی صحبت از آبگوشت به میان میآید، اغلب ما یک مایع گوجهفرنگی رنگ را در ذهن مجسم میکنیم که تکههای گوشت، نخود، لوبیا و سیبزمینی در آن شناور است. اما آبگوشتی که مردم کرمان در روزهای عزاداری تهیه میکنند، ظاهر متفاوت و طعم خاصی دارد. این نذری کرمانیها ترکیبی از یک آبگوشت ساده سنتی با سبزیجات معطر، برگه میوههای خشک، گردو و زیره است و بعید است که بعد از یک بار چشیدن آن، طعم خاص و متفاوتش را فراموش کنید. در این مطلب طرز تهیه آبگوشت متنجنه کرمانی را به شما آموزش میدهیم؛ غذایی که در روزهای عاشورا بوی به یادماندنیاش در خیابانهای این شهر پیچیده است.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت متنجنه کرمان
- نخود: سه پیمانه
- لوبیا چیتی: سه پیمانه
- پیاز: پنج عدد
- گوشت گردن یا سر دست گوسفند: سه کیلو
- دنبه: ۲۰۰ گرم
- ترخون، جعفری و شنبلیله: نیم کیلو
- سیب زمینی: پنج عدد
- برگه زردآلو: ۲۰۰ گرم
- برگه به خشک: ۱۵۰ گرم
- برگه گوجه فرنگی خشک: ۲۰۰ گرم
- مغز گردو: ۲۰۰ گرم
- نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
- رب گوجه فرنگی: نیم کیلو
- لیمو امانی: پنج عدد
- زیره: سه قاشق غذاخوری
طرز تهیه آبگوشت متنجنه کرمان
مرحله اول
نخودها را از شب قبل خیس کنید. پیازها را خرد کنید و در یک قابلمه بزرگ تفت دهید. در همین فاصله، نیمی از نخودها را در هاون بکوبید یا در خردکن بریزید. (مراقب باشید آسیاب نشوند.) وقتی رنگ پیازها تغییر کرد، گوشت را در قابلمه بریزید و حرارت را کمی بالا ببرید تا آب آن جمع شود. فلفل و زردچوبه را به گوشت اضافه کنید و بعد از تفت خوردن، سه چهارم قابلمه را با آب پر کنید.
مرحله دوم
قابلمه دیگری را روی اجاق بگذارید و نخود خرد شده را همراه با دنبه در آن بریزید. منتظر بمانید تا مواد در روغن تفت بخورند و سپس رب گوجه فرنگی و سبزیهای خرد شده را در قابلمه بریزید و تفت دهید. یک ساعت بعد از شروع پخت گوشت، این مواد را همراه با لوبیا چیتی و باقی نخودها به قابلمه اصلی اضافه کنید.
مرحله سوم
گردوها را در هاون بکوبید و همراه با برگه زردآلو به آبگوشت بیفزایید. زیرهها را در یک کاسه آب بریزید و وقتی خاکشان تهنشین شد، آنها را از روی آب بردارید، در صافی بشویید و سپس به آبگوشت اضافه کنید. در ساعت پایانی پخت، سیبزمینیها را همراه با لیمو امانی که از قبل در آب جوش انداخته بودید به آبگوشت بیفزایید.
نکات پخت آبگوشت متنجنه کرمانی به روش سنتی
- اگر به برگه زردآلو دسترسی ندارید، میتوانید دو عدد به تازه را خرد کنید و در آبگوشت بریزید.
- اگر میخواهید آبگوشت متنجنه را به روش سنتی تهیه کنید، آن را در دیگ مسی بپزید.
- علاوه بر برگه زردآلو، به و گوجه فرنگی، میتوانید برگه هلو را هم به این آبگوشت اضافه کنید.
- میتوانید روی این آبگوشت را با دارچین و زعفران تزیین کنید.
- بهترین روش برای پخت آبگوشت متنجنه این است که از شب قبل آن را روی شعله ملایم قرار دهید تا آرام آرام بپزد و طعم بگیرد.
منبع: www.kalleh.com