کشک محلی همدان
کشک از دوغ تهیه میشود کشک غالباً مزه ترشی دارد و در غذاهایی مانند آش رشته، “کشک بادمجان” و “کله جوش” استفاده میشود. «کشک» یکی ازچندین فراورده فرعی درتهیه «کره» است.
روستاییان ماست رادرون «مَشک» ریخته و بازدن آن کرهاش را میگیرند. پس ازاینکه کره ماست گرفته شد چیزی که میماند همان دوغ است که یکی از نوشیدنیهای خوشمزه ایرانی میباشد.
دربرخی از روستاهای کشورمان برای تهیه «کشک» این دوغ رادرکیسهای میریزند و آب آن را میگیرند چیزی که باقی میماند مانند ماست چکیده سفت است که به آن لچ گفته میشود و در آذربایجان(آذرشهر، عجبشیر ومراغه)”جُرتان”نامیده میشود. آن را به اندازه یک گردو گلوله کرده و میخشکانند و بدینگونه «کشک» بدست میآید.از جوشانده آب چکیده از کیسه دوغ، قره قوروت به دست میآید.
لبنانیها این گلوله هارا درون روغن زیتون نگهداری میکنند وبه آن “لبنه” میگویند اگر دوغ را بجوشانند تبدیل به فراوردهای به نام «شور» میشود. هچنین پس از زدن مایه «پنیر» به شیر وگرفتن شیر، «پنیر» تازه رادرون پارچهای میریزند تا آبش گرفته شود از جوشاندن این آب «لور»بدست میآید. کشک به زبان تاجیکی ازبکی ترکمنی و اردو و ترکی قروت گفته می شود.
دیدگاهتان را بنویسید