مدرسه عمادیه،استان گلستان
یکی از قدیمیترین مدارسی که با همان سبک و معماری زیبا و قدیمی در گرگان، محله قدیمی درب نو )دربنو) باقی مانده مدرسه عمادیه است . این مدرسه متعلق به دوره شاه سلیمان صفوی میباشد.ولی به استناد وقفنامه دیگر که متعلق به شخصی بنام اقا روح الله حسینی اسبرابادی است،به سال 952ه یک خانه و اتاق سفال پوش و دو باغچه کوچک و بزرگ در محله پاسرو استراباد و 5 دانگ از قریه میر محله و 6دانگ قریه چوپلانی و 4 دانگ لسرکان را بر اولاد ذکور وقف کرد که پس از انها به طلبه علوم دینیه و علما و فضلا و صلحای شهر استراباد بدهند.
آنچه از این وقفنامه متعلق به دوران حکومت شاه تهماسب صفوی مستقاد میگردد، مدرسه عمادیه متعلق به دوران قبل از عصر صفویان استو این گمانه زنی تاریخی که مدرسه را متعلق به اواخر قرن 8 و اواسط قرن 9 ه ق میداند تقویت مینماید. معماری مدرسه عمادیه بسیار زیبا و حیاط ان حدود 1000 متر مربع و با سنگهای رودخانه ای مفروش گردیده است.
در حاشیه و چهار ضلع ان حجرهای دانش پژوهان واقع گردیده است و بر سر در بزرگ ورودی این مدرسه گل دسته بسیار قدیمی ان هنوز جلوهای شکوهمند به این نهاد اموزشی داده است.
شیوه آموزش وتعلیم آن تا دوران قاجار سبک و شیوه معمول و رایج قرون گذشته ایران بود. مدرسه، متولی و موقوفات فراوانی داشت که هزینه دانش پژوهان را تامین میکرد. بنای با نقشه چهارایوانی و حیاط مرکزی که پیرامون آن حجرههای طلاب قرارگرفته است.
دوایوان شرقی و غربی با پوشش مسطح ساخته شده اند ودوایوان شمالی وجنوبی با پوشش طاق گهواره ای احداث شده اند. .درمجاورت ایوانها پلکان هایی برای صعود به طبقه دوم و بام ساختمان تعبیه شده است . مهمترین ایوان ، ایوان غربی ، یعنی همان ورودی مدرسه که دارای درب چوبی و بزرگ است ، که بربالای طبقه دوم گلدسته چوبی احداث شده که مکان اذان گفتن و جایگاه مؤذن است .
این مدرسه با پلانی مستطیل شکل و به صورت چهار ایوانی و با فرم حیاط مرکزی و در جناحهای جنوب، شمال و شمال غربی دارای حیاتهای خلوت است که همه عناصر آن به صورت قرینه و با فرم و ریتم منظم و یکسان کنار هم قرار گرفته اند.
منبع :رسانه مجازی نگاه
دیدگاهتان را بنویسید