موزه آب قاین
« موزه آب قاین » در آب انبار بازار این شهر راهاندازی و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است . این آب انبار در انتهای کوچه سنگی که بازار قدیم در آن واقع بوده است قرار دارد و به همین دلیل به « آب انبار بازار » معروف است که از قنات (کهناب ) آبگیری میشده است .
بنای آب انبار دارای همه قسمتها و مشخصات اصلی آب انبارها است و دارای راهپلهای است که به پای شیر برداشت آب منتهی میشود. با توجه به پوشش آب انبار و شواهد تاریخی موجود بنای آب انبار مربوط به دوره تیموری بوده است .
بنای آب انبار دارای کلیه قسمت ها و مشخصات اصلی آب انبارها میباشد ، به جز سر در که به دلیل مرور زمان و استفاده نشدن از بنا و همچنین زلزله و تخریب ها و دخل و تصرفات انسانی از بین رفتهاست و هیچ گونه اطلاعی از شکل اولیه آن در دست نیست .
پیشخوان آن 5 متر بوده است که در حال حاضر فقط پلان آن موجود است و پوشش آن در دوره اخیر صورت گرفته است . راه پله آب انبار دارای 32 پله میباشد که به پاشیر منتهی می شود. مصالح به کار رفته برای ساخت پله ها آجرهای ( 25*25*5 ) با ملات شفته و ساروج بوده است .
مخزن آب انبار در حدود 7 متر عمق دارد و قطر آن نیز حدودا 7 متر میباشد . ظرفیت ذخیره آب 287 متر است . استوانه مخزن تا پاکار با ملات ساروج پوشش یافته است . پوشش مخزن نیز به صورت پلکانی (3 پله) با آجرهای ( 25*25*5 ) و ملات گچ میباشد . قوس استفاده شده در پوشش آب انبار قوس مربع ( شمشیری ) است .
مخزن دارای یک آبگیر در ضلع غربی بنا و یک سر ریز در ضلع شرقی آن میباشد ، چهار دریچه به ارتفاع 27/1 متر در چهار طرف آب انبار قرار دارد که احتمالاً علاوه بر تزیینات تهویه ، سرد کردن آب انبار (به دلیل قرار گرفتن در جهت باد ) و دسترسی سریع تر به مخزن آب انبار طراحی و ساخته شدهاست .
هیچگونه تزیین خاصی در آن دیده نمی شود ، به جز در نمای دور آن که دارای چهار طاق با فواصل مساوی است که به روش ضربی اجرا شده اند . موزه آب شهرستان قاین که تنها موزه آب استان خراسان جنوبی است شامل : نمایش شاهراههای آبی مرتبط به دورههای تاریخی و مجموعهای از تصاویر و متون مربوط به تاسیسات آبی ( سدها ، آب انبارها و قنوات) ، وقفنامهها و وسایل و لوازم مرتبط با آب است .
منبع :رسانه مجازی نگاه
دیدگاهتان را بنویسید