میل میلونه – نیمور
در غرب نيمور در ميان اراضى کشاورزى ستونى از سنگهاى ريز که با ملات ساروج بر روى هم چيده شدهاند وجود دارد. بلندى اين ستون ۷ تا ۸ متر است و نشان از يک چهار طاقى دارد که آتشکده بوده است
. اين بنا را هم اکنون ميل ميلونه مىگويند، ولى به احتمال قوى باقى مانده آتشکدهٔ «وره» است که در کتب تاريخى هم از آن ياد شده است. قلعه جمشيدى که بنا به روايتى هسته اوليه نيمور بوده، کمى بالاتر از اين آتشکده واقع شده است
.
ساختمان مربوط به میل میلونه، ۴ نبش داشته و زمینی به اندازه ۴ جریب که تقریباً برابر ۳۲۰۰ مترمربع است، داخل این نبشها قرار میگرفتهاست.
كشاورزان نيموري به غير از ميل ميلونه نام ((چهار طاقي)) را جهت اين بنا به كار ميبرند و به گفته اكثر پيرمردان كهنسال آثار بسيار زيادي مانند حوض و حوضچهها و … . در زير اين زمينها مدفون است.
احتمال دارد كه ميل ميلونه بقاياي ساختماني باشد كه حدود (1050) سال پيش نويسنده تاريخ قم از آن به عنوان (خفرهاد) يا (خفريه) ياد كرده است. ((گويند كه نيمور را سه برادر بنا كردهاند … .. خواهر ايشان (خفريده) بنا كرده است و به نام خود نهاده و گويند كه خفرهادبن سهره …. بنا كرده است و به نام خود نام نهاده و آن بناي عجيبي است و تا اليوم قايم و محكم است و نقشهاي آن باقياند، گويا نقاشان آن بامداد در آن آمده و شبانگاه بيرون رفته. (قمي، حسنبن محمد، تاريخ قم).
دیدگاهتان را بنویسید