گردشگری ایران

بقعه سلطانی گناباد

مزار سلطانی بیدخت گناباد یکی از بناهای معروف در شهر بیدُخت گناباد ایران است.

این مزار آرامگاه «ملا سلطان‌محمد بیدختی گنابادی» ملقب به سلطانعلیشاه، عارف سده ۱۳ هجری، مفسر قرآن مجید (تفسیر بیان السعاده فی مقامات العباده که خمینی از آن تمجید نمود)، قطب سلسله نعمت‌اللهی سلطانعلیشاهی مشهور به گنابادی است.

در کنار وی و در همین بقعه سه تن از اخلاف وی نیز دفن شده‌اند؛ «شیخ محمدحسن بیدختی گنابادی» ملقب به صالحعلیشاه«سلطان‌حسین تابنده گنابادی» ملقب به رضاعلیشاه و «علی تابنده» ملقب به محبوبعلیشاه جانشین رضاعلیشاه. (قطب فعلی این سلسله «نورعلی تابنده» ملقب به مجذوبعلیشاه، فرزند صالحعلیشاه است).

بیدخت شهری کوچکی واقع در ۵ کیلومتری گناباد در خراسان است. هر ساله در مناسبت‌های مختلف پیروان و علاقه‌مندان سلسله نعمت اللهی سلطانعلیشاهی گنابادی برای زیارت به این شهر مقدس می‌روند. گفته شده که طبق اعلام رسمی سال گذشته ۱۳۸۴ پس از مشهد پربازدیدکننده‌ترین شهر استان خراسان بزرگ بوده است . دلیل این امر، سفر فقرا و دراویش برای زیارت مجذوب علیشاه بوده است.

کتابخانه مزار سلطانی بیدخت گناباد که یکی از قدیمی‌ترین کتابخانه‌های استان خراسان و ایران است سال گذشته در بنای جدید بزرگی در کنار مزار سلطانی گشایش یافته است.

سلطان‌محمدبن حیدر‌محمدبن سلطان‌محمدبن دوست‌محمدبن نور‌محمدبن حاج‌محمد‌بن حاج‌قاسم‌‌علی، ملقب به سلطان‌علی‌شاه، عارف و مؤسس سلسله گنابادی و از فضلای نیمه دوم قرن سیزدهم و ربع اول قرن چهاردهم هجری است. آرامگاه وی در بیدخت گناباد به صورت مناسبی ساخته شده است. مجموعه‌ بنای كنونی كه به نام بقعه‌ سلطانی نامیده می‌شود، عبارت است از : چهار صحن سنگ‌فرش شده به نام‌های پایین، بالا، كوثر و فردوس؛ دو حوض آب با لبه‌‌های سنگی؛ گنبد پوشیده‌شده از كاشی‌های نفیس با نقوش شاخ و برگ اسلیمی و تركیبی موزون در خطوط منظم هندسی، همراه با كتیبه دور گنبد شامل سوره‌ فتح و جمله طیبه «لا اله الاّ اللّه» و اسامی پیغمبران مرسل و ائمه اثنی عشر و تكرار جمله «محمد رسول‌اللّه»؛ ورودی‌های متعدد و چهار مناره مزین به كاشی‌های فیروزه‌‌فام در چهار زاویه بنا؛ چهار كفش‌كن و یك برج ساعت با زیرسازی زیبا؛ ایوانی
رفیع به سمت شمال و اتاق مقبره و چهار درِ منبت‌كاری شده و حجراتی بر گرد صحن‌ها. بر بالای سردرِ اصلی آن كه تمام سطوحش آراسته به كاشی‌های معرق و كتیبه‌های نفیس ممتاز است، علاوه بر نام بانی بنا «حاج سلطان حسین تابنده رضاعلی شاه»، اسم معمار آن «حاج محمد ابراهیم بیدختی» نیز جای گرفته است.

در میان مقبره، دو سنگ‌‌قبر به چشم می‌خورد كه هر یك در میان محفظه‌ای قرار دارد: یكی متعلق به حاج شیخ محمدحسن صالح علی‌شاه – متوفای 1345 هـ.ش – و دیگری از آنِ عارف سلطان محمدعلی‌شاه است. سنگ مزار سلطان‌علی‌شاه توسط «استاد عبدالولی»، و سنگ مزار صالح علی‌شاه توسط «غلامحسین اصفهانی»، حجاری شده است.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *